Zoeken
  • Monique van Reisen

Hoe anders kan een afscheid zijn...

" Toen een vriendin van mij bij haar uitvaartbegeleider aangaf dat zij haar hele familie graag helemaal om haar heen wilde hebben tijdens de dienst, gaf deze aan dat dat niet kon, De indeling van de banken was nu eenmaal gemaakt en dat kon niet opeens weer aangepast worden.." Dit vertelde de vrouw uit het gezin wat ik afgelopen maand heb begeleid bij het organiseren van het afscheid van haar man. "Monique, als ik jou zeg dat ik op de achterste rij op m'n kop in een zaal wil gaan zitten, dan mag dat van jou ook hé?! vroeg ze toen"


En ja...dat mag zeker van mij. Op ieder moment van de dag, voor, tijdens of na de bijeenkomst. Want waar zij zich prettig bij voelt, moet ze doen. En als dat vandaag anders is dan wat we gisteren hebben besproken, dan is dat helemaal goed. Want op de dag dat je echt afscheid moet gaan nemen van je geliefde, staat wat mij betreft alles in het teken van gevoel. Het volgen van je gevoel is de rode draad om een afscheid te beleven die bij je past. Wie jij bent en wat je voelt, vandaag, gisteren of morgen. Voor mij als vormgever van dit afscheid is dat gevoel mijn houvast. Ik laveer mee, en maak ruimte om dat gevoel te laten zijn en te laten horen. En ik vind het prachtig als wij elkaar in die ruimte vinden. En dat gaat heel makkelijk. Omdat we voorafgaand aan het afscheid alles hebben besproken. We hebben elkaar mogen leren kennen. Zodat zowel de familie als ik precies weten wat we aan elkaar hebben.


En zo ontstaat er een sfeer waarin we met elkaar moeiteloos vertalen wat gewenst is. En we met elkaar terug kunnen kijken op een dag die klopt. En zo mocht ik vorige week wederom horen dat de dag van het afscheid van een super geliefde papa, echtgenoot, oom, vriend en nog veel meer.., die wij op het strand hebben vormgegeven, aanvoelde als een feestje. We hebben in een zeer ontspannen sfeer en geheel in de stijl van de overledene, zijn leven mogen vieren door gewoon te zijn wie we zijn, te doen wat we wilden doen en te zijn waar we mochten zijn. Eigenlijk dus niets anders dan anders, en toch doe ik het met Dagliefste anders. Juist om "gewoon te zijn" op een moment dat andere vaak in een rol schieten. En protocollen nastreven. Uit angst misschien om fouten te maken.. Maar zouden juist die "fouten" de druk er een beetje af kunnen halen op zo'n dag en het op die manier wat echter te maken. En daardoor zachter en veel meer zoals het in het "gewone leven" tenslotte ook gaat?


Ik streef met Dagliefste "gewoon" een ander afscheid na... Geheel op eigen wijze en dus gewoon zoals we zijn...En hoop daarmee die zware onnatuurlijk aanvoelende deken die vaak over de gedachte aan een uitvaart ligt, op te tillen, lichter te maken. Misschien is dat wel anders...


Bel of mail me gerust als je hierover meer wilt weten...www.dagliefste.nl | info@dagliefste.nl214 keer bekeken

Monique van Reisen | info@dagliefste.nl | 0657578037 | Noordwijk aan Zee