"Mama, waarom zitten we niet in een kring?"

Met Dagliefste hecht ik heel veel waarde in het naar boven krijgen van alle wensen en ideeën die er zijn rondom het thema afscheid nemen. "Want als het dan toch moet gebeuren, dan graag helemaal zoals we het graag zouden willen" zei een dochter van een cliënte van mij. En dus is werkelijk waar geen enkele gedachte of stille wens dan te gek of misschien ongepast om uit te spreken...

 

En zo vertelde een kennis van mij dat zij een paar weken geleden een begrafenis van een opa hadden bijgewoond. Haar zoontje van zes was mee. Er was hem voorafgaand aan de uitvaart verteld dat hij heel stil moest zijn, en netjes naast zijn moeder moest blijven zitten totdat ze opa gingen uitzwaaien. En zo ging het mannetjes heel gespannen de stille ruimte in waar de genodigden al netjes een plaatsje achter elkaar hadden ingenomen. Zenuwachtig had hij zitten wiebelen op de bank naast zijn moeder. Twijfelachtig of hij niet stiekum even om mocht kijken. Misschien was er wel iemand die hij kende? Nadat er een liedje was gedraaid en zijn tante iets had gezegd had hij eigenlijk willen klappen. Maar niemand deed dat dus bleef hij ook maar stil. Op de kist van opa had hij nog een tekening geplakt vanmorgen maar die zag hij helemaal niet vanaf de plek waar hij zat...

Toen Opa werd weggereden, wilde hij er achteraan lopen en nog even de kist aanraken en dan pas zwaaien. Maar hij moest op zijn plekje blijven zitten...

 

Toen de moeder na afloop had gevraagd aan haar zoontje hoe hij het vond om bij de uitvaart van opa te zijn geweest, had hij zijn schouders opgehaald en beteuterd gevraagd waarom ze niet in een kring om opa heen hadden gezeten. Zoals op school, als er iets belangrijks verteld ging worden. Hij had nu zijn tekening ook niet kunnen zien. En eigenlijk was het leuk geweest als iedereen nog wat had gezegd tegen Opa...

 

De beleving van een kind. Zo oprecht en eigenlijk ook zo zuiver. Want waarom zitten we tijdens een uitvaart niet in een kring, waardoor het verbinden met elkaar en diegene van wie afscheid genomen wordt dan eigenlijk heel natuurlijk plaatsvindt.

Zo had alle aandacht nog meer naar Opa gegaan. En al het moois aan bloemen en kaarsen die om hem heen stonden.

 

Details zoals "hoe gaan we zitten" om zo goed mogelijk te beleven en te herinneren zijn belangrijk. Zoals zoveel kleine wensen die van grote betekenis kunnen zijn en een afscheid mooi, persoonlijk en onvergetelijk maken...Met Dagliefste help ik graag mee deze wensen kenbaar te maken en vervolgens te gebruiken bij het vormgeven van een mooi en heel eigen afscheid.

 

www.dagliefste.nl

 

 

 

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

February 4, 2020

January 20, 2020

Please reload

Monique van Reisen | info@dagliefste.nl | 0657578037 | Noordwijk aan Zee