Makkelijker gezegd dan gedaan..."praten over afscheid"

Steeds meer horen we en lezen we dat het belangrijk is om vroegtijdig over je afscheid te praten. Niet alleen over de wensen met betrekking tot je uitvaart maar ook de mooie dingen die je iemand nog wilt meegeven voordat hij of zij er niet meer is. Maar hoe makkelijk is dat eigenlijk, om hier over te praten. Want stiekem vinden we het eigenlijk juist best wel moeilijk. Straks gaan we echt dood, zodra je erover begint, denken we vaak.. En als je weet dat je dood gaat, wil je eigenlijk alleen maar bezig zijn met hopen dat je nog langer leeft dan de tijd die je nog gegeven is. Dan denk en praat je niet over afscheid...

 

Toch hoor je nog al te vaak na een afscheid dat mensen spijt hebben dat ze bepaalde dingen niet hebben gezegd of gevraagd. Dat daar geen ruimte voor was. Of dat het juiste moment er maar niet leek te zijn. Dat de een of de ander niet uitnodigend genoeg was om over wensen en ideeën met betrekking tot het afscheid te praten. 

 

En wat is dat jammer... Want het geeft zoveel rust om te weten wat er in de ander leeft als het gaat om goed afscheid nemen. En wat komen er vaak juist mooie gesprekken op gang, omdat afscheid altijd om herinneringen gaat. Dat wat er geleefd, beleefd en gedeeld is, maakt dat je weet wat je wel en niet wil rondom een afscheid. Dat maakt ook ruimte voor verbinding. En begrip, en praten over de toekomst van nabestaanden. 

 

Met Dagliefste heb ik een hele toegankelijke wijze ontwikkeld om, in alle rust en in een goede sfeer, een gesprek aan te gaan over afscheid en wat er nog meer gezegd mag en kan worden. Omdat ik het zo belangrijk vind dat zoveel mogelijk en liefst alles is gezegd en besproken voordat er echt afscheid genomen wordt.

 

Binnenkort verschijnt er op de site www.dagliefste een speciale link. Contact  met mij opnemen hierover kan nu al. 

 

In een volgend Blog vertel ik meer over mijn ontmoeting met Frederiek Weeda die haar man Menno verloor. Tijdens de periode voor zijn dood hebben zij nauwelijks over afscheid en de tijd erna  kunnen praten. Wat deed dat met haar en hoe denkt zei er nu over...

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

February 4, 2020

January 20, 2020

Please reload

Monique van Reisen | info@dagliefste.nl | 0657578037 | Noordwijk aan Zee