Op zoek naar adressen...

 

Vorige week zat ik samen met de dochter, waarvan de moeder van 85 twee dagen ervoor was overleden, aan de eettafel. Met twee dampende koppen thee namen we de dag van het afscheid door en ook de fotografie die Dagliefste ging uitvoeren. Het gesprek ging over de kaarten en de enveloppen die geschreven moesten worden. Ze zat de hele ochtend al te stoeien met vier hele oude adressenboekjes en stapels foto’s. Haar moeder had geen actuele adressenlijst klaar liggen. En het was bijna onbegonnen werk om aan de juiste adressen te komen van de nog levende vrienden en bekenden.

 

Dus, had deze dochter bedacht, was ze alle laatjes en boekenplanken afgegaan om de foto’s uit het leven van haar moeder te verzamelen. Daardoor kwam zij weer op de namen bij gezichten en wist zij na twee lange dagen foto’s bekijken, wie de mensen waren die haar moeder had gekend en lief gehad. Diegene die veel op de foto’s voorbijkwamen, moesten wel bijzondere mensen zijn geweest..

 

Dan was natuurlijk de volgende vraag, leven deze mensen nog? Dus werd ook het kistje met de in de loop der tijd door haar moeder verzamelde dankbetuigingen en rouwkaarten erbij gepakt. Zo werd de lijst met namen steeds actueler. En de levensloop van haar moeder, met alle daarbij behorende herinneringen steeds duidelijker!

 

Door heel het huis lagen nu stapeltjes foto’s, brieven en oude ansichtkaarten.. Wat zorgden ”dit archief” voor een geweldige reis door het leven van haar moeder! Het gaf de dochter steeds meer beeld dat haar moeder een rijk, liefdevol en prachtig leven had geleid. Het einde ervan was door haar ziekte best moeizaam gegaan. Maar wat had haar moeder geleefd, gestraald, genoten en lief gehad. Een mooiere bevestiging hiervan kon ze eigenlijk niet bedenken.

 

Ondanks de zoektocht naar adressen via deze bijzondere foto-reis was ze haar moeder, juist op dit moment heel dankbaar dat er geen actuele lijst met namen had gelegen. En wat mooi dat zij deze reis die middag met mij wilde delen…

 

www.dagliefste.nl

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

February 4, 2020

January 20, 2020

Please reload

Monique van Reisen | info@dagliefste.nl | 0657578037 | Noordwijk aan Zee