Wat als een afscheid je overvalt...

 

Het is een rare tijd waarin we nu leven. Alsof alles waar we zo’n waarde aan hechten en dit tegelijkertijd ook doodnormaal vonden, wordt stil gezet of stilletjes van ons wordt afgenomen. We mogen elkaar alleen nog maar zien op afstand, terwijl zoveel mensen onder ons juist hun best aan het doen waren om te leren verbinden. Toch zien we door de moderne communicatie middelen en onze altijd weer verrassende creativiteit, ontzettende mooie nieuwe manieren van verbinden en samenzijn ontstaan. Laten we dat koesteren en meenemen in de toekomst.

 

Wat we nu ook zien is dat mensen die door het virus of door een andere noodlottige ziekte of ongeval, zonder intimi of in een hele kleine groep afscheid van het leven moeten nemen. Ook op dit moment in ons leven worden onze gevoelens willen delen en onze steun naar de ander toe aan banden gelegd. Hoe hadden we ons hierop voor kunnen bereiden? Als een afscheid je zo overvalt wordt er wel heel veel gevraagd van je moed, je kracht en je geloof om dit te aanvaarden en het leven zo alleen los te laten. En dus ook voor de nabestaanden. Hier wordt eenzelfde kracht van verwacht. Hier kun je je bijna niet op voorbereiden.

 

Maar wat je wel kan doen, ook nu, is er zo vroeg mogelijk met elkaar over praten. Over je wensen rondom afscheid nemen. Wil je begraven worden of gecremeerd? En waar? En wie zou je er sowieso heel graag bij willen hebben. En als er nu geen afscheidsbijeenkomst gehouden kan worden voor een grotere groep mensen, hoe zouden we het dan nu willen organiseren, en als het wel weer kan. Zodat er een mooie herinneringsbijeenkomst kan plaatsvinden. Die iedereen kan sterken in het verdriet. En elkaar ook weer samenbrengt…

 

Ik kan jullie hiermee helpen. Met het vormgeven en organiseren van een kleine aangepaste bijeenkomst, en een eventuele latere grote herinneringsbijeenkomst. Maar ook om de wensen duidelijk te maken. Met een heel laagdrempelig vragenspel lopen jullie zelf, of onder virtuele begeleiding van mij, door de stappen en vragen heen die je helpen om over “afscheid nemen” te praten. Het is misschien niet het eerste onderwerp waar je behoefte aan hebt om te delen, maar wel een hele belangrijke.   

 

Wees niet bang om over verlies en afscheid te praten. Je wint er ook heel veel belangrijke inzichten mee. Over hoe je leeft of geleefd hebt en aan wat en wie je veel waarde hecht.

 

Neem gerust contact op met mij als je vragen hebt en als ik hulp kan bieden of je mag begeleiden bij een kleine of straks weer een grotere bijeenkomst. www.dagliefste.nl

 

Ik wens iedereen heel veel sterkte en gezondheid toe in deze tijd en ver daarna...

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

February 4, 2020

January 20, 2020

Please reload

Monique van Reisen | info@dagliefste.nl | 0657578037 | Noordwijk aan Zee