top of page
foto_107.JPG

Verhalen om te delen...

Bijzonder blij ben ik met de verhalen die mij toegestuurd worden over wat ik met Dagliefste al heb kunnen betekenen.

 

En heel dankbaar ook dat ik ze met jullie mag delen.

Verhalen van mooie mensen die ik in een hele intieme en kwetsbare periode van hun leven mag en  mocht begeleiden bij het betekenisvol afscheid nemen, op een manier die bij hen past 

Willem-2171.jpg
Afscheid Angelique-20.jpg

"Sterven is niet een einde maar de start van een nieuwe fase"

 

Het toewerken naar een overlijden als je weet dat een persoon die je heel dierbaar is binnen afzienbare tijd komt te overlijden is toch wel heel speciaal. Dat dit mooi kan zijn en heel persoonlijk dat hebben wij als familie zeker ervaren. Mede door de persoonlijke en warme begeleiding van Monique van Reisen met haar bedrijf Dagliefste. Monique maakte het mogelijk om het onderwerp sterven bespreekbaar te maken. Ze wist zelfs mijn vader, die eigenlijk geen prater was bij het proces te betrekken, waardoor we prachtige mooie laatste weken met elkaar hebben mogen meemaken. Monique is een gevoelsmens en kan goed luisteren en voelde precies aan wat onze wensen waren. Soms zelfs betere dan dat wij het zelf wisten. Ze liet hierin de ruimte om mee te denken, maar nam af en toe wanneer het nodig was de regie in handen. De dagen na het overlijden tot de uitvaart, waren voor ons rustig, alles had Monique immers geregeld. Ook in de coronatijd, of misschien wel juist in de coronatijd heeft zij van een verdrietig afscheid een mooi, persoonlijk en bijna ‘feestelijk’ afscheid gemaakt. Geheel op de wijzen die wij en vooral mijn vader graag gewild zou hebben. Ze was niet op de voorgrond, maar was er juist op de momenten dat we haar nodig hadden. Haar aanwezigheid bleek uit kleine dingetjes, als een sticker met de initialen van mijn vader op de envelop. Het kaarsje en de lieve persoonlijke woorden op de kaartjes, voor een ieder van ons. Ze heeft ons doen beseffen dat sterven niet het einde is maar een start naar een nieuwe fase. Hiervoor dan ook hartelijke dank. Mocht iemand mij vragen “wie zou je aanbevelen mocht je ooit in deze situatie staan” dan kunnen wij Monique van Reisen met Dagliefste van harte aanbevelen.   (fam Beuk, Noordwijk)

Jouw begeleiding van een hartsvriendin

April 2021

Lieve Monique, wat ben je een groot cadeau voor Annette, maar ook voor mij als haar "dinnetje". Je neemt heel veel zorg weg door je energie, je directheid...en bovenal je oprechtheid. Gewoon een echt mens. DANK!!!

Coralie Eijsinga

Het Afscheid van Daan...

Januari  2021

Wat heb je er voor ons een bijzondere dag van gemaakt, Monique.

Veel dank hiervoor!

Liefs Margot (partner Daan)

Het Afscheid van Joan...

 

Januari  2021

Beste Monique, wij zijn je dankbaar voor alle inspanningen die je hebt gedaan om het afscheid van mijn moeder op een bijzondere en intieme manier te laten plaatsvinden. Geen gedoe en geen strubbelingen. Helemaal geweldig. Jouw persoonlijke aanpak en feilloos inschatten vd evt gevoeligheden maken dat wij met een traan en een glimlach kunnen terugkijken op een speciale “dagliefste”. Hartelijke groeten, Fred (Zoon Jian Akkerman)

 

Het Afscheid van mijn vader...

 

December  2020

 

Lieve Monique, wat was het een prachtige dag gisteren. Wat heb je dat allemaal mooi en super gedaan. Ik weet gewoon niet hoe ik je kan bedanken hier zijn gewoon geen woorden voor 

Je bent een topper maar vooral zo warm en integer 

DANK 🙏 🙏🙏❤️💋 (Petra, dochter dhr. P. Beuk)

 

Het Afscheid van Oma Koekie...

 

Oktober  2020

 

Lieve Monique, dank voor jouw mooie bloemen en lieve kaartje. Zo fijn om te krijgen en dat je ook nu in deze periode van kerst en oud&nieuw nog even een stukje met ons meeloopt ❤️. Vaak pak ik ook het prachtige fotoboekje wat we van jou kregen er nog bij. Zeker in het licht van de lockdown nu ben ik blij dat we die dag toen  toch nog zo "eigen" hebben kunnen vormgeven. En dat mijn moeder jou heeft gevonden...je hebt ons zo goed begeleid en er voor ons een mooie bijzondere dag van gemaakt; Het gemis blijft groot ik wil nog zo vaak even de telefoon pakken om dan te bedenken dat bellen/appen niet meer gaat. Gelukkig hebben we veel mooie herinneringen die we met elkaar kunnen delen. Ik wens jou een heel goed 2021 toe met veel fijne momenten, Liefs Merit (dochter Margareth Olthoff)

 

Het Afscheid van Rene...

 

Maart 2020

 

"Het afscheid van Rene is met Dagliefste precies zo geworden, zoals wij dat als gezin voor ogen hadden."

 

"Het contact met Dagliefste is voor ons al begonnen tijdens het ziekteproces van mijn man René. Bij hem was een niet-operabele hersentumor geconstateerd en naast al het verdriet wat met die boodschap gepaard ging kon hij ook zijn sterke organisatietalent niet onderdrukken. Zelf had hij een aanzienlijk deel van zijn werkzame leven bedrijfsevenementen georganiseerd. Dus ook in zijn onvermijdelijke afscheid wilde hij een vinger in de pap hebben.

Ja, en dan ga je nadenken over het afscheid. Natuurlijk heb je – helaas - legio voorbeelden in je naaste omgeving maar verder dan ‘zo willen wij het eigenlijk niet’ kwamen we niet.

Dagliefste heeft ons laten zien dat er zo veel meer en anders kan dan je in eerste instantie denkt. Eigenlijk kan alles. De standaard bijeenkomsten, tenzij je je daar prettig bij voelt, zijn op zo veel manieren aan te passen en te vormen naar jouw wensen. Wij, niet alleen René en ik maar ook onze kinderen, vonden dat een openbaring.

Met Dagliefste hebben we dus voor het overlijden van René al in grote lijnen een invulling rond en op de dag van het afscheid samengesteld. Dat was voor ons heel fijn. Ook om de kans te hebben het met René te doen. Niet altijd makkelijk, maar het gaf ons wel een goed gevoel. De contacten met Dagliefste zijn op elk moment heel plezierig geweest. Nooit was een verzoek te veel, tijdstip van bellen was onbelangrijk, veranderingen, aanpassingen en wat al niet meer, het was nooit een probleem. De betrokkenheid en het inlevingsvermogen van Monique waren onvoorstelbaar groot.

Wij hebben dankzij Dagliefste een afscheid gehad precies zoals wij dat als gezin voor ogen hadden. Ongedwongen, warm, met veel tranen maar zeker ook met ruimte voor een lach en heel belangrijk, zeker in de geest van René, perfect georganiseerd. En nogmaals, ondanks al het verdriet, kijken wij er met een heel fijn gevoel op terug.." (Marijke van Sas | echtgenote Rene van Sas) 

 

 

Het Afscheid van Angelique...

 

September 2019

"Het afscheid van Angelique wat door Dagliefste is vormgegeven, is echt haar feestje geworden"

"We wisten dat mama een heel eigen idee had over haar afscheid. Ze was spiritueel en heel kunstzinnig. En bovenal was ze heel graag buiten. Dicht bij de natuur. Mooie wandelingen maken en in stilte genieten van de geuren en kleuren die ieder seizoen te bieden heeft.

 

Wat zou het mooi zijn als ze juist in het bos waar ze graag kwam, haar afscheid kon organiseren. En zo kwam ze bij Monique van Dagliefste en haar wens werd werkelijkheid. Voordat Angelique kwam te overlijden, hebben we alles met Monique kunnen regelen en wist mama precies hoe haar afscheid eruit kwam te zien. De reactie van veel genodigden was dan ook alsof Angelique er nog helemaal bij was. Zo "Angelique" voelde dit samenzijn.

 

De zon scheen uitbundig, de bomen en tentdoeken zorgden voor wat schaduw. Overal klonk het ruisen van bladeren tussen de klanken van haar favoriete muziek. En tussendoor proosten we met bubbels op haar leven. "Ook al was dit het afscheid van mijn moeder, het voelde aan als haar feestje en had nog veel langer mogen duren. Dankjewel Monique, dat jij dit bijzondere afscheid voor ons mogelijk hebt gemaakt." (R. Hutter | zoon Angelique Hutter)

Dagliefste…                       

(Noordwijk juli 2022)

Het moment waarop we wisten dat Bob zijn laatste reis zou gaan maken, gingen we op zoek naar iemand die ons kon ondersteunen bij het uitvoeren van onze wensen. Komende uit de uitvaartbranche, wisten wij heel erg goed wat we vooral niet wilden, namelijk een traditionele uitvaart in een stenen onpersoonlijke, kille rouwkamer. Alles gezien hebbende, wilden wij een uitvaart die niet op “werk” zou lijken. Al schoten wij bij tijd en wijle in onze oude rol.

Via internet begon een zoektocht en kwamen wij Dagliefste… tegen, een woord wat direct indruk maakte. Tijdens de kennismaking met Monique ontstond er ogenblikkelijk een warm contact. Bij haar eerste bezoek aan ons huis hebben wij kennis en kunde uitgewisseld. Bob heeft duidelijk zijn wensen kunnen aangeven en met elkaar hebben we het draaiboek samengesteld. Hoe bijzonder om dit samen te hebben mogen doen. 

De week voor het overlijden van Bob was zeer intens. De jongste dochter is in huiselijke kring getrouwd, opdat haar vader het nog kon meemaken. Twee dagen later is Bob thuis overleden. Monique stond voor ons klaar.

Tot tranen waren we geroerd toen wij de rouwkaarten, naar ontwerp van Bob, ophaalden. Drie lichtjes met de foto van Bob zaten in een tasje. Zelfs een stickervel met de initialen van Bob om de enveloppen af te sluiten. Lieve woorden op een kaartje, een flesje bruidstranen voor de dochter die ging trouwen, glutenvrije gebakjes voor de echtgenote met glutenintolerantie. Het illustreert de werkwijze van Monique. Warm. Betrokken. Aandacht voor iedereen.

 

Monique,

dank aan jou voor alle inzet en de fijne manier hoe jij er was in de afgelopen dagen, je hebt ons gesteund in al onze keuzes. Het meedraaien in onze familie is best een ding met zoveel eigen inbreng en meningen door elkaar. 

 

Petra en familie  (Noordwijk, juli 2022)

Afscheid nemen op eigen wijze...

“Ik zit met m’n handen in het haar…kun je me helpen Monique”

Dit waren mijn eerste woorden tegen Monique van “Dagliefste”.

 

Vanessa mijn vriendin was die ochtend overleden. Ze was ziek, maar dat het zo snel zou gaan had niemand verwacht. Vanessa heeft zonder de reguliere behandelingen haar leven, tot haar dag van thuiskomen, op haar manier geleefd. Haar lichaam was haar (gevoels) kompas en leidraad hoe te leven.

 

"Monique, ik weet niet of Vanessa een overlijdensrisicoverzekering heeft. Zou jij mij willen helpen?"

En Monique vertelde; “dan gaan we samen het mooiste afscheid vormgeven dat bij jou en bij haar past”.

 

Monique heeft mij meegenomen door het proces na het overlijden van mijn lief. Ik heb samen met haar team Vanessa thuis in haar eigen huis op bed opgebaard, prachtig. De vrienden van Vanessa en mij konden daar komen en gaan, en afscheid nemen. Daarnaast nam ik ook de gelegenheid om voor Vanessa haar ziel de ruimte en stilte te bieden om haar fysieke lichaam los te laten.

 

Op de dag van Vanessa haar crematie gaven de vele brandende kaarsen licht. Iedereen had een bloem meegenomen. Toen Vanessa in de rieten uitvaartmand werd gelegd die haar vrienden haar hadden geschonken, klonken er klanken van een sjamanen drum.

Iedereen kreeg de gelegenheid om de meegenomen bloemen als een liefdesdeken op de rieten mand te leggen. Samen tilden we Vanessa in een geleende auto en werd ze naar haar laatste rustplek gebracht.

 

Heel fijn en dankbaar dat Monique van “Dagliefste” en haar team een prachtig intiem en liefdevol afscheid mede mogelijk hebben gemaakt. Het respect van Dagliefste voor wat beschikbaar was, en het bedrag dat via de uitvaartverzekering toch boven water kwam, hebben dit afscheid mogelijk gemaakt.

 

"Afscheid nemen op eigen wijze, met respect voor wat er is en wat kan. Voor iedereen maken wij een Dagliefste afscheid mogelijk." Het is de missie van Dagliefste en die maken ze waar...

(M. Koppers, 19 oktober 2023)

 .

bottom of page