top of page

"Rouw is de achterkant van liefde"

Bijgewerkt op: 22 jul. 2020"Ben je er nog niet overheen? Nee...over liefde kom je niet heen. Omgaan met verlies is omgaan met liefde en hechting. Mensen hechten om te kunnen leven. Daarom raakt het afscheid nemen, de ander laten gaan, zo diep in het eigen leven. Afscheid nemen doe je met pijn in hart en ziel" (1)


Iedereen komt situaties tegen in het leven waarbij je afscheid moet nemen. Als je klein bent kan dat je afscheid zijn van je basisschool vanuit groep 8, of afscheid van je beste vriendje omdat hij verhuist naar de andere kant van het land. Later wordt het een baan, of afscheid van een sport door een niet te verhelpen blessure. Of van een geliefde, of van een ouder of partner die komt te overlijden. Hoe we met deze verliesmomenten omgaan, heeft grotendeels te maken met hoe we vroeger zijn begeleid door onze ouders op momenten van verlies en verdriet. Niet iedereen heeft daar een krachtige basis in kunnen leggen. En het vaak nog lastiger als er meedere verliesmomenten op je pad zijn gekomen. Gestapeld verdriet noemen we dat. Een berg waar je tegenop ziet en liever van weg loopt dan er naar te kijken.


Toch is de wijze van afscheid nemen en loslaten van wat je zo dierbaar is, de sleutel als het gaat om acceptatie van verlies en gezond verder kunnen gaan. Hoe we naar een afscheid kijken en de mate en wijze van hoe we er aandacht aan geven, bepaalt of je met veel verdriet en frustratie verder leeft of juist met liefde en acceptatie. De ervaring die het teweegbrengt kan je verrijken en sterker maken maar ook verslappen en verarmen.


Daarom is mijn advies om je altijd te laten begeleiden als verlies zich aandient. Als dat iemand kan zijn uit je directe omgeving, schroom dan niet om hulp te vragen. Als dat niet lukt, dan is er professionele begeleiding in de vorm van een rouwcoach. Die met kennis, onbevangen zal luisteren en je mee op weg neemt door jouw rouwlandschap.


"Zo kun je om je verlies heen groeien. Het doet recht aan wat of wie je hebt verloren. Het doet recht aan jouzelf omdat je je, ondanks en misschien wel dankzij, het verlies blijft ontwikkelen en blijft groeien." (2)


Ik begeleid je graag bij het proces van omgaan met verlies en rouw. En in het bijzonder ook bij de vormgeving van een uitvaart of afscheidsceremonie. Om daar op een heel eigen wijze mee bezig te zijn, waarbij alle wensen en ideeen gehoord door mij worden, is al een grote stap in een verwerkingsproces. Neem gerust contact op via mijn webiste www.dagliefste.nl als je vragen hebt, een afspraak wilt maken of je wilt meer informatie ontvangen.


(alinea 1 en 2 zijn teksten uit het boek "Met mijn ziel onder mijn arm" van Riet Fiddelaers-Jaspers)

396 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page