top of page

"LEEF"


"De esssentie van het leven zit voor mij vooral in het gegeven dat wij ons licht mogen stralen. Of en hoe wij dat doen is aan ons".


Dit zijn de woorden van Laura Maaskant die het indrukwekkende boek "LEEF" schreef tijdens haar ziekte. Ongelofelijk trots en blij was ze dat het af was voordat ze op 20 jarige leeftijd overlijdt. Graag schrijf ik nog even door in haar woorden en adviseer iedereen om dit boek te lezen. Omdat het ons zoveel inzicht geeft in wat het leven is, en dat wat leven heet.


"Vier het leven iedere dag; het is zo kostbaar, zo groots, zo mooi. Vier de kleine dingen, want in de kleine dingen liggen de grootse wonderen verborgen. Ze zijn niet zo moeilijk te vinden. Ze zijn verborgen net onder de oppervlakte. Je zult ze snel zien, je hoeft niet eens te zoeken, want ze zijn er al. Het is allemaal al aanwezig!


Het niets van de dood heeft mij dichter bij de bron van het leven gebracht. Het was niet makkelijk maar ik kreeg weer zin in het leven, en ondekte dit: de zin van mijn leven was de zin die ik eraan wilde geven.


Door de dood recht in de ogen te kijken heb ik uiteidenlijk geleerd dat ik niet op mijn sterfbed wil liggen denken over de dingen die ik had willen doen als...

Ik wil geen dingen hebben gelaten, omdat het niet heel verstandig leek. Liever volg ik mijn hart, waar dat ook toe leidt, en zeg dat ik het in ieder geval geprobeerd heb. Misschien pakt het niet zo uit zoals gepland, soms juist beter. Maar dan gaf je het in ieder geval een kans, je maakte een sprong in het diepe. Het leven is te kort om dat niet te doen. De minuut dat je dit leest is over een minuut alweer verleden tijd. Het is dus zaak om altijd datgene wat je hart raakt na te jagen. Datgene wat je vervult van liefde, kracht, licht, vriendschap, verbondenheid en ontwikkeling.


Want in welke situatie het leven je ook brengt. Het is aan jou om eruit te halen wat erin zit. Dat is niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk wel de makkelijkste weg. Door kracht te putten uit ogenschijnlijke zware dingen in het leven, groei je. En wat is er niet mooier dan groei? Groei zorgt ervoor dat je meer facetten van jezelf ziet, het maakt dat je je meer dingen herinnert van alles wat al in jezelf zat. Groei maakt het leven waardevol, omdat het de kant van het leven laat zien die je niet altijd wilt zien. Zware peiodes helpen je de waarde en de kracht van de prachtige periodes meer te waarderen.


Je kunt vele afslagen proberen, maar uiteindelijk heb ik ervaren dat er maar een kant is om op te gaan: ik kan alleen maar vooruit. Meedeinen met de golven van verandering, en proberen me al die veranderingen eigen te maken."


"Ik geef je water in mijn hand. En schelpen uit het zoute zand. Ik heb je lief, zo lief." (Ramses Shaffy en Liesbeth List | Pastorable)"


72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page